Reisverslag 2023

Lombok 12-01-2023 t/m 26-01-2023

Na maandenlange voorbereiding was het dan eindelijk zover!

Met een team van drie oogheelkundige paramedici en twee ondersteuners reisden wij af naar Lombok Indonesië om hier oogheelkundige hulp te gaan geven aan de lokale bevolking. Samen met ons enthousiast team op Lombok (Jantine, Holis en Erwin). Onze koffers vol met apparatuur, 250 gedoneerde monturen en honderd gedoneerde leesbrillen. Het doel was om zoveel mogelijk oogmetingen uit te voeren bij mensen met klachten, oogheelkundig screenen op evt. pathologie en ook veel kinderogen screenen.

Koen, Yvonne, Henny, Odette en Bastiaan

De dag dat wij arriveerden bestond vooral uit voorbereidingen voor de komende werkdagen. Werkopstelling gemaakt en contact gelegd met de plaatselijke opticien.

De eerste locatie was een school voor geestelijk en lichamelijke beperkte kinderen, hier hebben wij uiteindelijk drie dagen gewerkt. Onze hulp werd dankbaar ontvangen door de zeer betrokken leerkrachten en directeur van de school. Uiteindelijk hebben wij veel kinderogen gemeten en de glazen laten inslijpen door de plaatselijke opticien in de door ons meegenomen monturen.

Behalve de kinderen hebben wij ook de ogen van veel leerkrachten en mensen uit de kampong met oogklachten gecontroleerd.

Ter plekke hadden we veel hulp van vertalers /medewerkers van de school en nog een aantal vrijwilligers om de vele mensen goed en gestructureerd te kunnen helpen.

Als team waren we al snel op elkaar ingespeeld en de lokale vertalers / vrijwilligers deden hun werk op een zeer enthousiaste manier. Eerst de inschrijving en voorscreening, vervolgens de daadwerkelijke oogmeting en indien nodig de ogen controleren op afwijkingen door Koen, onze optometrist.

Wanneer er een bril nodig was kon deze uitgezocht worden, vervolgens werd dit montuur  afgetekend en afgepast (m.b.v. een föhn..)  Nu kon het brilvoorschrift met uitgekozen montuur naar de opticien.

De voorbereidingen welke personen gecontroleerd dienden te worden was in handen van Jantine Buijs. Zij heeft lijsten met namen gemaakt waarbij er oogheelkundige klachten bestonden en deze mensen ingedeeld op onze werkdagen.

Na deze dagen in Mataram zijn we naar het oosten van Lombok afgereisd waar nog nooit een oogmeetkundige screening was geweest. Hier hebben wij vele mensen kunnen voorzien van een bril. Behalve voor het gebed werd de omroepinstallatie van de moskee ook benut om mensen te  attenderen op onze aanwezigheid, hetgeen tot een stevige toeloop leidde. We hebben veel vrouwen gemeten, van beroep weefsters. De mannen werkten op hun rijstplantages. In totaal zagen we hier wel 100 mensen per dag!

Wij hebben in de eerste dagen in Mataram en in Pringasela  482mensen gezien waarbij 92% een bril heeft gekregen, ongeveer de helft heeft een bril op maat gekregen en anderen een standaard-leesbril. Tevens 16 mensen verwezen naar de oogarts.

Op de allerlaatste dag zijn we nog naar een naschoolse opvang geweest alwaar we nog vele kinderenogen hebben kunnen screenen.

Ook hebben wij deze laatste dag de eerste brillen opgehaald bij de plaatselijke opticien en vervolgens naar de school gebracht waar wij de eerste dagen gewerkt hadden. Hier konden we nu de mensen hun op maat gemaakte bril geven en dit was voor ons de kroon op ons werk. Een hartverwarmend en voldoening gevend moment! De dankbaarheid op de gezichten was niet te beschrijven!

Uiteindelijk zetten wij op 27 januari voldaan weer voet op Nederlandse bodem, met bijna lege koffers en een hoofd vol indrukken.

Wij hebben met ons allen deze reis als een geweldige en zeer waardevolle missie ervaren. Vele mensen hebben wij hun zicht terug kunnen geven. Er gaat niks boven de blijdschap van iemand  die eindelijk weer (goed) kan zien. Enorm dankbaar zijn we ook voor de vele donaties die we hebben mogen ontvangen, daardoor was het voor ons mogelijk om gericht en goed ons werk te kunnen verrichten en onze eigen kennis zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Daarnaast hebben wij de lokale opticien geholpen omdat deze de glazen in de brillen kon slijpen en wij hier ook leesbrillen hebben gekocht.

We hebben intens genoten van de Indonesische bevolking met zijn prachtige cultuur, onze teamspirit maar vooral van alle dankbare mensen. Wij op onze beurt zijn ontzettend dankbaar voor iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen om dit project tot een groot succes te maken!

Lieve groet,

Koen, Yvonne, Odette, Bastiaan en Henny